Cărți de medicina

Imagistica in bolile ficatului

Cumpara aici

 

Cartea “Imagistica în bolile ficatului” se adresează unui public larg format din medici specialiști radiologi, gastroenterologi sau chirurgi specializați în patologie hepatică. De asemenea ea reprezintă un bun instrument de a învăța imagistică hepatică pentru medici rezidenți (în principal de gastroenterologie sau radiologie) și studenți.

Ea reflectă experiența autorului în patologia hepatică, experiență rezultată ca urmare a aproape 10 ani de colaborare cu Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie “Octavian Fodor” Cluj. Fiecare patologie prezentată în carte este explicată cu ajutorul imaginilor, rezultând astfel 106 figuri, cele mai multe compuse din mai multe imagini de ecografie, computer-tomografie sau imagistică prin rezonanță magnetică. Sunt ilustrate, cu imagini din colecția autorului, atât patologii frecvent întâlnite cât și patologii mai rare, cum ar fi, spre exemplu sindromul Budd-Chiari, adenoamele hepatice inflmatorii sau colangiocarcinomul intrahepatic. Imaginile de ecografie provin, în mare parte, din colecția Domnului Profesor Badea.

Cartea este compusă, în mare, din trei părți:

–   O primă parte, introductivă, în care se face un rapel anatomic și se prezintă, pe larg, fiecare tehnică imagistică utilizată în explorarea ficatului. Sunt explicate noțiuni de semiologie imagistică și se fac referiri la indicațiile ecografiei, computer-tomografiei și imagisticii prin rezonanță magnetică în patologia hepatica

–   A doua parte este dedicată hepatopatiilor difuze. Aici sunt prezentate semnele ecografice, CT și RMN de steatoză hepatică și, de asemenea, se face referire la modul în care poate să fie cuantificată imagistic steatoza. Sunt prezentate semnele imagistice de ciroză hepatica, în funcție de tehnica imagistică utilizată. Sunt descrise aspectele radiologice întâlnite și în alte hepatopatii difuze, cum ar fi hepatita acută, Sindromul Budd-Chiari, hemocromatoza sau hepatita acută

–   A treia parte a cărții este dedicată diagnosticului diferențial și pozitiv al leziunilor focale hepatice. Sunt prezentate elementele de diagnostic ce pot orienta diagnosticul ecografic, CT sau IRM spre un anumit tip de leziune focală hepatica, benignă sau malignă. Fiecare tip de leziune focală hepatica este ilustrat cu imagini. Se insistă asupra criteriilor de diagnostic diferențial benign/malign al leziunilor focale hepatice, asupra complementarității tehnicilor imagistice și asupra rolului fiecăreia dintre ele.

Concluzionând experiența bogată în patologia digestivă a autorilor cărții, raportarea informațiilor oferite de carte la cele mai noi date din literatura de specialitate și numărul mare de imagini originale și de bună calitate, ilustrând patologii numeroase și redate în foarte bune condiții grafice, fac din cartea “Imagistica în bolile ficatului” o foarte bună sursă de informare pentru toți medicii ce diagnostichează sau tratează boli ale ficatului. De asemenea datorită modului structurat și sistematizat în care este redactată, cartea poate să stea pe biroul de lucru al oricărui radiolog ce scrie rezultate ale unor examinări imagistice ale ficatului și care are nevoie de un acces rapid și țintit la o informație științifică de bună calitate.

 

Articole asemănătoare

Back to top button
error: Conținut protejat!!