Noutăți editoriale

Cărți despre lumea arabă, Islam și musulmani

de la Editura I.B. Tauris

Vă recomandăm azi câteva titluri din domeniul politică internațională, cu accent pe cărți despre islam și despre viața în lumea musulmană, în trecut, prezent și viitor.

Cartea “Twenty-First Century Jihad: Law, Society and Military Action” examinează modurile în care s-a schimbat conceptul de jihad, de la rădăcinile sale în Coran până la utilizarea în dezbaterea actuală. Această carte explorează unghiurile politice moderne familiare și se referă la situațiile mult mai puțin frecvent analizate ale jihadului, care încorporează aspecte legate de lege, societate, literatură și acțiuni militare. Deoarece acest concept-cheie este din ce în ce mai important pentru studiile de politică internațională și de securitate, cartea conține o analiză vitală pentru cei care cercetează rolul religiei în lumea modernă.

 

În cartea “Recognizing Sufism: Contemplation in the Islamic Tradition” autorul, fost elev al lui Annemarie Schimmel, arată că marea majoritate a practicilor sufite au puțin sau nimic de-a face cu o transcendență esoterică, dar sunt mai degrabă concentrate asupra activității contemplative. O astfel de practică ar putea implica arta, muzica, vizitarea altarului devoțional, chiar și politica și psihologia. Plasarea sufismului într-un context contemplativ islamic mai larg permite lui Arthur F Buehler să examineze istoria Sufi pe un fundal mai bogat și mai incluziv decât cel prezentat în numeroase studii introductive concurente. Subiecte abordate: originile sufismului; dezvoltarea liniilor sufite (prin intermediul a trei figuri fondatoare); casele sufite și rolul sufismului în rezistența colonială; poezie sufită; altare sufite și Sufismul în Occident.

Cartea Gender and Equality in Muslim Family Law oferă o analiză revoluționară a dreptului familiei, bazată pe munca pe teren în tribunalele familiale și luminată de cunoștințele clericilor și cercetătorilor islamici din Maroc, Egipt, Iran, Pakistan și Indonezia, precum și de experiența a drepturilor omului și a activiștilor pentru drepturile femeii. Ea explorează modul în care autoritatea masculină este susținută prin lege și practica instanțelor în diferite contexte, consecințele pentru femei și familie și cerințele grupurilor de femei musulmane. Cartea susține egalitatea deplină a femeilor în fața legii prin reexaminarea argumentelor jurisprudențiale și teologice privind tutela bărbatului în tradiția legală islamică. O carte extrem de utilă pentru a înțelege viața femeilor musulmane.

 

Alte titluri despre politică internațională de la Editura I.B. Tauris (disponibile pe stoc):

Mai multe cărți despre conflicte internaționale, lideri politici care schimbă lumea în care trăim și viața în diverse culturi ale lumii vă invităm să descoperiți în librăria online de aici. Iar dacă sunteți în București, vă așteptăm să răsfoiți cărțile preferate în librăria noastră din str. Răspântiilor, nr. 32 (zona Ștefan cel Mare).

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
error: Conținut protejat!!