Unic printre textele medicale, Manualul Oxford de Medicină Clinică (ediția a zecea) reprezintă un material complet și concis pentru specializările principale ale medicinei și oferă o abordare holistică, centrată pe pacient. Ediția a zecea prezintă informații-cheie actualizate, iar capitolele privind gastroenterologia, bolile infecțioase, neurologia și radiologia au fost complet revizuite. Abordarea tematică se suprapune cu evaluarea clasică a fiecărui caz: anamneză și examenul obiectiv, apoi descrierea patologiei pe aparate și sisteme, cu exemple, scheme, tabele și imagini, care aduc valoare practicii medicale.
Apreciat de medici de peste trei decenii, Manualul Oxford de Medicină Clinică continuă să fie un ghid cu adevărat indispensabil pentru practica medicinei moderne.
Coordonatorii editiei in limba romana: Prof. Dr. Corin Badiu si Prof. Dr. Cristian Baicus
Cumpara aici
Prefață la ediția în limba română
„Pornind de la prima pagină, medicul cu experiență sau în formare descoperă un nou prieten: o carte sintetizată, bine organizată tematic, atractivă, care expune într-o combinație unică elementele de detaliu privind diagnosticul și tratamentul. Sistematizată în 19 capitole, manualul pornește de la un scurt istoric filozofic al domeniului, luând în discuție repere majore ale filozofiei medicale, dar și aspecte etice importante. Principiile medicinei bazate pe dovezi și ale statisticii medicale fac parte din același capitol inițial.
Abordarea tematică se suprapune cu evaluarea clasică a fiecărui caz: anamneză și examenul obiectiv, apoi descrierea patologiei pe aparate și sisteme, cu exemple, scheme, tabele și imagini, care aduc valoare practicii medicale.
Temele speciale sunt evidențiate prin casete specifice, la care se face trimitere ori de câte ori este necesar. Realizate excelent din punct de vedere grafic, imaginile sunt foarte sugestive, întregind armonios informația din text și tabele. Manualul include informații de ultima oră, foarte bine structurate în tabele și algoritmi, care oferă practicianului un sprijin permanent în decizia medicală. Din loc în loc se regăsesc istorioare din viața curentă a practicianului sau repere istorice ale domeniului, care fac lectura captivantă.
Traducerea cărții Oxford Handbook of Clinical Medicine a beneficiat de implicarea unui grup de specialiști entuziaști, care au adaptat informațiile la terminologia clasică românească, realizând un text fluent, atractiv și precis. Mulțumim tuturor celor care au dedicat timp și energie pentru a face posibilă apariția acestui manual în limba română.
Sunt convins că acest volum reprezintă un instrument util atât pentru medicul cu experiență, cât și pentru cel aflat la începutul carierei, fiecare găsind deopotrivă un prieten de nădejde în Manualul Oxford de Medicină Clinică.
Vă dorim lectură plăcută!
Prof. Dr. Corin Badiu”
Cuprins:
Conținutul fiecărui capitol este detaliat pe pagina dedicată acestuia.
Prefață la ediția în limba română și la ediția a X-a vi
Mulțumiri vii
Simboluri și abrevieri viii
1 Cugetări medicale 0
2 Istoric și examinare 40
3 Patologie cardiovasculară 110
4 Pneumologie 182
5 Endocrinologie 224
6 Gastroenterologie 266
7 Nefrologie 324
8 Hematologie 364
9 Boli infecțioase 424
10 Neurologie 506
11 Oncologie și îngrijiri paliative 580
12 Reumatologie 606
13 Chirurgie 636
14 Biochimie clinică 742
15 Sindroame eponime 774
16 Radiologie 800
17 Intervale de referință și alte aspecte 832
18 Proceduri practice 840
19 Urgențe 860
20 Referințe 936
Scorul de avertizare timpurie 952
Stopul cardiac 954